Kandalló tervezés és kivitelezés


Szolgáltatásaink: A Megrendelővel és/vagy a belsőépítésszel, építésszel folytatott egyeztetés alapján a helyszíni felmérés biztosította lehetőségeken belül, meghatározásra kerül a kandalló formája, elhelyezése anyaga és felületképzése. Ennek megfelelően elkészítünk egy 1:20 léptékű vázlattervet, amely lehető teszi a részletes, tételes árajánlat kidolgozását.

A kivitelezést fix áron vállaljuk elsősorban kompletten, de természetesen lehetőség van az egyes részfeladatok – elsősorban a márvány, vagy fa díszburkolatok – Megrendelő által történő szállításra is.

Sajnos a kandalló építésére a tervezéskor ritkán gondolnak, és ha igen, akkor sem veszik figyelembe, hogy a kandalló tűzterének helyigénye van. A jelentős mértékű – 50-60 cm – mély tűztér egy részét célszerű "eltüntetni", vagyis besüllyeszteni a kandalló mögötti falba, hogy a látszó kandallótest oldalmélysége ne legyen több 40-50 cm-nél. Ez a besüllyesztés azonban nem oldható meg, ha a kéménypillér részét képező kandallókémény melletti egyéb kémények közrefogják a kandallókéményt, vagyis az nem szélső kémény.

Célszerű tehát a kandallókéményt nem a kandalló tervezett tengelyében elhelyezni, hanem attól jobbra, vagy balra 40-50 cm-re kezdődően. Így a kémény mélysége nem adódik hozzá a kandalló mélységhez.

A polgári kandallók gyakran teljesen süllyesztett tűzteret igényelnek, mint az angol kandallók többsége. Erre azonban a legritkább esetben nyújt lehetőséget az épület tér és falkialakítása. A probléma úgy hidalható át, ha a falba 10-15 cm-t bevésünk a tűztérnek és egy 30 cm mélységű, 160-200 cm széles mennyezetig érő "U" alakú előfalat építünk. Ez a fallal azonos felületképzést kap és mintegy pillér jelenik meg. Kedvező, ha elfalazással sarokban helyezhető el a kandalló.

Kapcsolatfelvétel

Még egy gyakorlati észrevétel a kémény keresztmetszetre!

Kéményként a kör keresztmetszet a legkedvezőbb, de ez sok esetben nem oldható meg, csak esetleg Shiedel kémény, koracél kémény alkalmazásával. Ilyenkor az igényelt átmérő 20 cm. Falazott kémény esetén a 20 x 20 cm keresztmetszet már megfelelő, azonban kisebb kémény esetén is van lehetőség kandallóépítésre, igaz csak zárható kivitelben és kisebb tűznyílás mellett.

Nyitott tűztér esetén azonban legalább 25 x 25, vagy 25 cm átmérőjű kémény szükséges. Ez azonban már közepes (200-300 m3) légtér esetén is frisslevegő bevezetést igényel.

Még egy észrevétel!

Kandalló esetében kerülni kell a koracél kéménycső alkalmazását, mert az ilyen cső felerősítve hozza be az utca zaját, a kutya ugatását a lakás legfontosabb részébe, a nappaliba.

A kandalló rendszerint az épülő házzal párhuzamosan készül. Ilyenkor a szerkezetépítést a végleges aljzatbeton és a vakolt falak megléte esetén elvégezzük. Tehát beépítjük a tűzteret, elfalazzuk, levakoljuk, majd mikró dryvit hálóval látjuk el és gletteljük. A padlóburkolat elkészülte és festés után elhelyezzük a díszburkolatot, majd ha megtörténik a lakás végtakarítása, feltesszük az ajtókat és rácsokat.

Nyitott vagy zárt?

Egészségügyi és gyakorlati szempontból egyre ritkábban készülnek nyitott tűzterű kandallók; az égéstermék könnyen a légtérbe kerülhet, ha légdugó képződött a kéményben, vagy egyszerűen huzat keletkezik a kandallót tartalmazó szobában és a légmozgás belekavarva a tűztérbe, kellemetlen szagot hoz a lakásba.

Ezek a problémák elkerülhetők zárt tűztér alkalmazásával. Zárható tűztér esetén a tűzbiztonsági szempontok is maximálisan érvényesülnek, és ez lehetőséget nyújt az égés szabályozására, valamint hőcserélő beépítésével az igen kedvező 70-75%-os üzemelési hatásfok elérésére is.

Külön érdemes megvizsgálni az eltérő ajtónyitási módokat. A legelterjedtebb, legegyszerűbb megoldás a nyíló ajtó. Előnye az egyszerűség, hátránya azonban, hogy nyitott állapotban belóg a térbe és a kormos belső felülete kerül előtérbe. E hátrányt próbálja kiküszöbölni a zsaluszerűen nyíló ajtó. Ennek működtetése általában elég nehézkes.

A felfelé eltolható ajtó az ellensúly alkalmazásával egyszerűen kezelhető azonban az ajtó síkjával megegyezően felül elhelyezkedő ajtódoboz nehezen és nem esztétikusan építhető be polgári stílusú süllyesztett tűzterű kandallóba.

A két oldalra széttolható kerekeken gördülő ajtó valamennyi hátrányt kiküszöböli. Ezt a megoldást id. Denke Gábor fejlesztette ki, még az 1920-as években. A megoldást alapvető szerkezeti változtatás nélkül alkalmazzuk, azonban az esztétikai megjelenést jelentősen növeli, hogy megoldottuk a látszó felületek nemesítését. Lehetőség van a felület felfényezésére, majd galvanizálására - sárgarezezésre, antikolt vörösrezezésre, nikkelezésre, fekete krómozásra, vagy esetleg az aranyozásra is.

Jól illeszkedik a faragott márvány kandallókhoz a hagyományos anyag, az Indiában bányászott csillámpala, vagy máriaüveg alkalmazása a kazettás, osztott ajtókban.

A cég egy új stílust és minőséget alakított ki a kandalló építésben. A dísz légrácsok hangsúlyos megjelenítésével, az egyedi tervezéssel, a jó fűtési tulajdonságokkal és az egyszerű, megbízható kezelhetőséggel jelentős helyet vívott ki magának a kandallóépítés területén.

A kandalló tervezés folyamatáról bővebben

kandalló tervezés

Ahhoz, hogy egy igazán praktikus, ízléses és időtálló kandalló kerüljön megépítésre, kiemelt figyelmet kell fordítani az előkészületi munkákra. Az ideális kandalló tervezése komoly szakértelmet és precizitást igényel. Maga a megrendelési folyamat nálunk körülbelül egy hónapot vesz igénybe, amikor is sor kerül a helyszíni felmérésre, és megtörténik részünkről az árajánlat is.

Kandalló tervezéskor a helyszíni felmérés sok kérdést segít letisztázni. Ennek a környezettanulmánynak két fontos célja van. Egyrészt tisztább képet kapunk az ügyfelek elképzeléseiről, igényeiről, másrészt felmérhetjük, hogy pontosan milyen belsőépítészeti megoldásokhoz kell majd igazodnunk a munkálatok során. A helyszín bejárásakor a kémények állapotát, füstelvezetőket is ellenőrizzük, és, ha ezekkel kapcsolatban mindent rendben találunk, csak ezután megyünk tovább a kandalló tervezéssel. Bizonytalan megoldásokra semmiképp sem alapozunk, hiszen így később nem lehetne kellő biztonsággal használni a fűtőberendezést. A kandalló tervezés másik fontos része a berendezés helyének kijelölése. Ez esetben több lehetőség áll Ön előtt: alkalmazkodhatunk a meglévő füstelvezetőhöz, vagy pedig ettől függetlenül, más helyen is elkezdhetjük az építést, azonban ilyenkor számolni kell a szerelt kémény telepítésével. Amennyiben nem tud dönteni, munkatársaink a kandalló tervezés során jó tanácsaikkal, meglátásaikkal segítik, hogy mihamarabb ki tudja jelölni a berendezés helyét otthonában.

Mint láthatja, mi valóban minden részletre odafigyelünk a kandalló tervezéskor, garantáljuk, hogy maximálisan elégedett lesz az elkészült végeredménnyel. Igyekszünk az egyedi kívánságokat is figyelembe venni a munkálatok során. Tapasztalja meg Ön is szolgáltatásunk előnyeit, válassza ehhez a kandalló rendelést! Weboldalunkon több korábbi referenciánkat is megtekintheti, így Ön is meggyőződhet arról, hogy kiváló munkát végzünk. A kandalló tervezést és építést kedvező áron vállaljuk. Ha bővebb információkra lenne szüksége, bátran keressen fel bennünket a megadott elérhetőségeinken!

A kandallóépítést miért bízza profikra?

kandallóépítés

Ha kandallóépítésről van szó, sokan hajlamosak tapasztalat és szakemberek közreműködése nélkül belevágni a munkafolyamatokba. Ez igencsak kockázatos, hiszen a kifogástalan végeredmény érdekében rengeteg mindenre oda kell figyelni, többek között a kivitelezésre, alapanyag kiválasztásra. Előfordul, hogy egyesek olyan ismerősöket vonnak bele a munkálatokba, akiknek van minimális tapasztalatuk a kandallóépítésben. Ez szintén kevés ahhoz, hogy végül olyan fűtőberendezés készüljön el, amivel a felhasználó százszázalékban elégedett.

A szakemberek közreműködése nem csupán az igényes végeredmény miatt elengedhetetlen, hanem a berendezés biztonságos használatáért is. Ahhoz, hogy egy kandalló mellett az ember ne érezze magát állandó veszélyben, oda kell figyelni például a kémény kiépítésre. Megfelelő keresztmetszetű szerkezetre van szükség, mert, ha kisebb vagy nagyobb csövek kerülnek beépítésre, az égéstermék nem tud rendesen távozni, így pedig rendkívül kockázatos a kandallók használata. A kémény mellett a kandalló helyének kiválasztása is tapasztalatot igényel. Egyesek nem is gondolnák, hogy olyan helyre tervezik telepíteni a fűtőberendezést, ami igencsak veszélyes a testi épség szempontjából. A kandallóépítés ráadásul szakemberrel jóval gyorsabb, mintha az ügyfél egyedül, laikusként vágna neki a feladatnak. Ilyenkor több napra is megakaszthatja a munkálatokat az, hogy az ember utánanézzen az építéssel kapcsolatos teendőknek, erre viszont egy tapasztalt kivitelezőnek nincs szüksége. Rövid határidővel képes megvalósítani a megrendelést, a legjobb tudása szerint a kandallóépítés során.

A kandallóépítés szakemberrel sokkal egyszerűbb és a minőségi, biztonságos végeredmény is garantált! Mi a legjobbat nyújtjuk a megrendelőknek, bármilyen elképzelést, igényt meg tudunk valósítani. Önnek csak meg kell álmodnia, mi pedig elkészítjük a berendezést! Szolgáltatásunk kedvező áron elérhető. Amennyiben ránk bízná a kandallóépítést, vagy kérdezni szeretne a kivitelezésről, keressen bennünket bizalommal elérhetőségeinken, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére!

A kandalló előnyeiről bővebben: modern és kényelmes fűtés

A kandalló előnyeiről bővebben: modern és kényelmes fűtés

A kandallók sokaknak szerepelnek az álom nappalijában, mégis kevesen valósítják meg ezt az elképzelésüket. Pedig ez a régi jól bevált fűtési módszer megfontolandó előnyöket rejt magában.

A kandallók természetesen fejlődtek az idők során és többet tudnak, mint az elődeik. Egy modern kandalló működtetése már jóval biztonságosabb és egyszerűbb, mint a régi berendezéseké. Nincs szükség arra, hogy éberen őrködjünk a tűz felett, hiszen az szinte magától ég. A tüzelőanyagok tekintetében is változatosabb a kínálat, nemcsak fával, de környezetbarát tüzelőanyagokkal is teremthetünk meleget. A kandallókból aszerint választhatunk, hogy az otthonunkban mire van leginkább szükség, önállóan vagy kiegészítő fűtését is megállja a helyét.

Ha elgondolkodott a kandalló használatán, keressen minket bizalommal, megtervezzük és megépítjük az Ön kandallóját is! Lépjen kapcsolatba velünk elérhetőségeink valamelyikén, és bátran kérjen szolgáltatásainkról részletesebb tájékoztatást!

Kapcsolatfelvétel

Denke Kandalló

Kandalló választékunkban valamennyi stílus megtalálható, legyen szó a szépen díszített klasszikus típusokról, vagy a letisztultan elegáns, modern tűzterekről. Egyedileg tervezett és kivitelezett kandallóinkkal maximálisan az Ön elképzeléseihez igazodunk! A kandallóépítés teljes folyamatát - tervezéstől beépítésig - csapatunk saját kézben meg tudja oldani!

Kovácsoltvas termékek

A kovácsoltvas termékek ma reneszánszunkat élik, újra hódít eme míves mesterség és az általa kínált szép, nemes anyagból készült megoldások minden téren. A kovácsoltvas termékek közül napjainkban is a két legkeresettebb termékkör a kovácsoltvas kerítés és kovácsoltvas rács, amelyek dekoratív, ám stabil és megbízható védelmet jelentenek az otthon számára.

Elérhetőség

Denke Kandalló –
Denke Gábor Miklós EV.