A kandalló műszaki jellemzői


DK-3 típusú DENKE KANDALLÓ hőlégfűtő berendezés

A kandalló jellemzői:

Tűzszekrény:
hegesztett lemezköpenyes tűztér, 4 cm-es samoth tégla béléssel. A téglák rögzítését C10 típusú RATH gyártmányú samoth habarcs és profix ragasztó keverékéből készült habarcs vagy univerzál ragasztó rögzíti.
Égési levegő bevezetés:

a tűztér alján elhelyezett 25x25 cm-es öntöttvas rostélyon keresztül történik. A rostély alatt egy zárt lemezházas hamufiók található, amely véghátfal nélkül készül – mint egy nagyméretű lapát – meggátolva, hogy a légmennyiség szabályozása érdekében részlegesen kihúzott hamufiók mögé szoruljon a lehulló hamu, és egyben biztosítja az egyszerű hamuürítés lehetőségét is. A hamufiók szélessége – 31 cm – lehetőséget nyújt a szabványos fém vödörbe történő egyszerű és tiszta ürítésre.

Az épületek nyílászárói egyre tökéletesebbek, ezért külön gondoskodni kell az égési levegő utánpótlásáról. Ez történhet légcsatornán keresztül a külső térből közvetlenül a tűztérbe juttatással, vagy a kandalló körüli átszellőztetett légtérbe juttatva. Ez utóbbi a szerencsésebb, mert zárt ajtó mellett csak 2-3 m3/óra a légfogyasztás, de ha nyitottként használja a kandallót, a fogyasztás felmehet több száz m3/órára is.

Ha a légcsatorna nem oldható meg, akkor az ablakokra elhelyezett résszellőzőkkel lehet a problémát megoldani.

Külön megoldandó probléma, hogy a konyhai szagelszívók 200-400 m3/ó elszívást is eredményeznek, vákumot csinálva a lakásban. Ilyenkor ez képes a kéményen keresztül visszaáramlást okozni. Ezt a szagelszívó környezetében létesített megfelelő méretű szellőztetővel lehet orvosolni.
Kéményméretezés:

a kandalló a 2012. évi kéményseprő szabványok szerint kisméretű tömör téglából falazott kémény esetén 200 mm átmérőjű hőszigetelt koracél bélést,  vagy 200 mm átmérőjű szerelt hőszigetelt koracél kémény rendszert, illetve schiedel kéményt igényel, szintén 200 mm-est. A kémény magassága minimum: 6 m. A tűznyílás mérete: 59x49 cm. Természetesen kisebb, vagy nagyobb kémény keresztmetszet esetén a kandalló tűznyílása módosul (DK-1, DK-2, DK-4 méretek). A kéményseprők egyre gyakrabban kérnek kémény és légtechnikai méretezést, amelyet erre szakosodott cégek vállalnak.

Kémény építési ügyekben érdemes szakember, vagy a kéményseprő előzetes véleményét kikérni.

Kéménybekötés és tisztítás:
a fűtőbetét tetején elhelyezkedő bekötőidomon keresztül áramlik a füstgáz a kéménybe. A bekötőidomon található egy kis hamutisztító ajtó, amely szükség esetén – 15-20 év után – a meleglégrács eltávolítása után hozzáférhető és ezen keresztül a tűztérbe kotorható az esetlegesen lerakódott hamu.
Hőteljesítmény:
a kandallóbetét egy ötcsöves hőcserélővel rendelkezik, az összekötő idom közepén egy hőterelő betéttel, ami biztosítja az öt cső közel egyenletes terhelését a középső csövek légáramlásának fékezésével, anélkül, hogy külön ventillátor beépítése lenne szükséges. Így elkerülhető a mindig zajt okozó ventillátor.
A kandalló betét maximális hőteljesítménye 15 kW, névleges hőteljesítménye 10-12 kW a bevitt fűtőanyag és a hamufiók szabályozásának mértéke szerint, 65-70%-os hatásfok mellett.
Hőleadási körülmények:
a hőleadás megoszlik az ajtón keresztül történő hősugárzási teljesítmény – 30% – és a hőlégcsere – 70% – folytán létrejövő hőleadás között. A hőlégcsere a tűztér előtt lévő bronz szitával ellátott díszrácson keresztül beszívott hideglevegő tűztéren és hőcserélőn történő felmelegítése után az elfalazás oldalán elhelyezett nagyméretű meleglégrácson történő forró levegő kiáramlással valósul meg. A gravitációs úton kiáramló levegő maximális hőmérséklete 80-90 °C.
Biztonsági elzáró:
a tűztér felett elhelyeztünk egy üzemen kívüli állapotban működtethető öntöttvas lappancsú biztonsági elzárót, amely a nyári meleg időszakban, az ajtón kívüli második elzáróként megakadályozza a kéményszag visszaáramlását, illetve télen túl nagy külső szél hatására megnövekedett huzat esetén az ajtó esetleges "zörgését".
A beépítés jellemzői:
A kandalló betét a jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező YTONG falazó elemeken helyezkedik el és az azt eltakaró elfal is 7,5 cm vastag YTONG falazóelemekből épül. Kötőanyagként fagyálló – kismértékű dilatációt lehetővé tévő – LB-KNAUF csemperagasztó kerül felhasználásra. Az YTONG falazatra 1 cm vastag LB-KNAUF simító vakolat kerül elvédő sínnel. Az épületfal és az előfal közötti dilatáció feloldására – a minden második sorban elhelyezett tüskén kívül – FIBA-TYPE dilatációs dryvit hálót tartalmazó RIGIPS glett kerül a vakolatra és ez hordozza a fedőréteget (tapétát, festéket).

A kandalló garanciális feltételek

Rendeltetésszerű használat mellett a gyártó és a beépítést elvégző – Denke Gábor Miklós EV. – a kandallóra 2 év garanciát és 5 év szavatosságot biztosít, a mellékelt használati javaslatban megfogalmazottaknak megfelelően.

Üzemelési tapasztalatok

A jelenleg gyártott és beépített kandalló betéteink 1925 óta készülnek azonos kiinduló elvek alapján, természetesen jelentős technológiai és esztétikai fejlesztések mellett. A fűtőbetét a gyakorlatban jól vizsgázik, igazolja ezt egyrészről, hogy szénnel történő főfűtőberendezésként üzemelő saját kandallónk fém részének felújítására 25 év után vált szükségessé, másrészről több az 1930-as években épült kandallónkat újítottuk fel, amelyekben a fém részt még cserélni sem kellett.

A DENKE KANDALLÓ betétekből kb. 600 db üzemel, gyakori használat mellett gyakorlatilag garanciális javítás nélkül.

A Denke Kandalló hőlégfűtő- kandallóbetét üzemeltetési javaslata

Fontos! A fűtés megkezdése előtt meg kell győződni, hogy a tűztér feletti elzáró nyitott állapotban van-e? Ebben az esetben szemben középen az elzáró karika a kinyitott ajtónál láthatónak kell lennie.

Az elzáró működtetésére elsősorban a hosszabb üzemen kívüli állapot esetén van szükség, a kéményszag visszaáramlásának megakadályozására.

Üzemeltetés

Begyújtás
Alulra az összegyűrt újságpapír gombócot helyezzük, majd arra az aprófagyújtóst és végül a vastagabb fahasábokat. Begyújtás után a tűzrostélyon keresztüli légáramlat a hamufiók kihúzásával rendkívül gyorssá és egyszerűvé teszi a begyújtási műveletet. Javasoljuk a fahasábokat a hátsó tűzfalra, vagy ahhoz közel elhelyezni, mert ezzel kíméljük a máriaüveget és csökkentjük a hamukihullás esélyét.
Intenzív égés
Kihúzott fiók mellett igen heves az égés, nagy a hőleadás. Ez teszi lehetővé, hogy a hideg légteret képes 20-60 perc alatt felfűteni! Ebben a fázisban az ajtót nem célszerű kinyitni, mert erőteljes a szikra kipattanás veszélye, azonban a tűz így is akadálytalanul élvezhető a máriaüveges ajtón keresztül.
Nyugodt égési szakasz
Ebben a szakaszban már nem ropog, pattog a tűz, ezért ilyenkor lehetőség van a nyitott ajtó melletti üzemeltetésre is, amit a megfelelően méretezett tűznyílás lehetővé is tesz.
Hőntartási szakasz
A nyitott tűzterű kandallóval szemben ez a megoldás lehetővé teszi, ha leégett a tűz, egy nagyobb hasáb elhelyezésével, az ajtó bezárásával és a hamufiók betolásával még 5-7 órán keresztül sugárzó meleghez jussunk, szénmonoxid visszaáramlás veszélye nélkül.

Kandalló tisztítás

  • A hamut a hamufiók fém vödörbe történő ürítésével a legcélszerűbb megvalósítani.
  • A toló ajtót a sínről történő leemelés után a rárakódott koromtól közvetlenül a porszívó gégecsövével lehet megtisztítani, majd nedves ruhával áttörölni.
  • A rezezett felületeket nem célszerű erőteljesen "szidolozni" mert a vékony galvanizált rézréteg hamar lekopik és a díszrács bronz szitáján pedig a tisztítószer nyomot hagy.
  • Az antikolt felületet csak száraz, puha ronggyal szabad áttörölni.
  • Az ajtókon létrejövő kékes, patinás elszíneződés a használat természetes velejárója!
Megjegyzés:
Az első befűtés alkalmával az alkalmazott hőálló fekete festék ráég az acél felületre, ami mintegy 20-30 percig kékes füstöt eredményez. Javasoljuk, hogy az első befűtést olyankor végezzék, amikor a szükséges szellőztetés nem okoz kellemetlenséget!

Denke Kandalló

Kandalló választékunkban valamennyi stílus megtalálható, legyen szó a szépen díszített klasszikus típusokról, vagy a letisztultan elegáns, modern tűzterekről. Egyedileg tervezett és kivitelezett kandallóinkkal maximálisan az Ön elképzeléseihez igazodunk! A kandallóépítés teljes folyamatát - tervezéstől beépítésig - csapatunk saját kézben meg tudja oldani!

Kovácsoltvas termékek

A kovácsoltvas termékek ma reneszánszunkat élik, újra hódít eme míves mesterség és az általa kínált szép, nemes anyagból készült megoldások minden téren. A kovácsoltvas termékek közül napjainkban is a két legkeresettebb termékkör a kovácsoltvas kerítés és kovácsoltvas rács, amelyek dekoratív, ám stabil és megbízható védelmet jelentenek az otthon számára.

Elérhetőség

Denke Kandalló –
Denke Gábor Miklós EV.