Kandalló tervezés és kivitelezés


Szolgáltatásaink: A Megrendelővel és/vagy a belsőépítésszel, építésszel folytatott egyeztetés alapján a helyszíni felmérés biztosította lehetőségeken belül, meghatározásra kerül a kandalló formája, elhelyezése anyaga és felületképzése. Ennek megfelelően elkészítünk egy 1:20 léptékű vázlattervet, amely lehető teszi a részletes, tételes árajánlat kidolgozását.

A kivitelezést fix áron vállaljuk elsősorban kompletten, de természetesen lehetőség van az egyes részfeladatok – elsősorban a márvány, vagy fa díszburkolatok – Megrendelő által történő szállításra is.

Sajnos a kandalló építésére a tervezéskor ritkán gondolnak, és ha igen, akkor sem veszik figyelembe, hogy a kandalló tűzterének helyigénye van. A jelentős mértékű – 50-60 cm – mély tűztér egy részét célszerű "eltüntetni", vagyis besüllyeszteni a kandalló mögötti falba, hogy a látszó kandallótest oldalmélysége ne legyen több 40-50 cm-nél. Ez a besüllyesztés azonban nem oldható meg, ha a kéménypillér részét képező kandallókémény melletti egyéb kémények közrefogják a kandallókéményt, vagyis az nem szélső kémény.

Célszerű tehát a kandallókéményt nem a kandalló tervezett tengelyében elhelyezni, hanem attól jobbra, vagy balra 40-50 cm-re kezdődően. Így a kémény mélysége nem adódik hozzá a kandalló mélységhez.

A polgári kandallók gyakran teljesen süllyesztett tűzteret igényelnek, mint az angol kandallók többsége. Erre azonban a legritkább esetben nyújt lehetőséget az épület tér és falkialakítása. A probléma úgy hidalható át, ha a falba 10-15 cm-t bevésünk a tűztérnek és egy 30 cm mélységű, 160-200 cm széles mennyezetig érő "U" alakú előfalat építünk. Ez a fallal azonos felületképzést kap és mintegy pillér jelenik meg. Kedvező, ha elfalazással sarokban helyezhető el a kandalló.

Még egy gyakorlati észrevétel a kémény keresztmetszetre!

Kéményként a kör keresztmetszet a legkedvezőbb, de ez sok esetben nem oldható meg, csak esetleg Shiedel kémény, koracél kémény alkalmazásával. Ilyenkor az igényelt átmérő 20 cm. Falazott kémény esetén a 20 x 20 cm keresztmetszet már megfelelő, azonban kisebb kémény esetén is van lehetőség kandallóépítésre, igaz csak zárható kivitelben és kisebb tűznyílás mellett.

Nyitott tűztér esetén azonban legalább 25 x 25, vagy 25 cm átmérőjű kémény szükséges. Ez azonban már közepes (200-300 m3) légtér esetén is frisslevegő bevezetést igényel.

Még egy észrevétel!

Kandalló esetében kerülni kell a koracél kéménycső alkalmazását, mert az ilyen cső felerősítve hozza be az utca zaját, a kutya ugatását a lakás legfontosabb részébe, a nappaliba.

A kandalló rendszerint az épülő házzal párhuzamosan készül. Ilyenkor a szerkezetépítést a végleges aljzatbeton és a vakolt falak megléte esetén elvégezzük. Tehát beépítjük a tűzteret, elfalazzuk, levakoljuk, majd mikró dryvit hálóval látjuk el és gletteljük. A padlóburkolat elkészülte és festés után elhelyezzük a díszburkolatot, majd ha megtörténik a lakás végtakarítása, feltesszük az ajtókat és rácsokat.

Nyitott vagy zárt?

Egészségügyi és gyakorlati szempontból egyre ritkábban készülnek nyitott tűzterű kandallók; az égéstermék könnyen a légtérbe kerülhet, ha légdugó képződött a kéményben, vagy egyszerűen huzat keletkezik a kandallót tartalmazó szobában és a légmozgás belekavarva a tűztérbe, kellemetlen szagot hoz a lakásba.

Ezek a problémák elkerülhetők zárt tűztér alkalmazásával. Zárható tűztér esetén a tűzbiztonsági szempontok is maximálisan érvényesülnek, és ez lehetőséget nyújt az égés szabályozására, valamint hőcserélő beépítésével az igen kedvező 70-75%-os üzemelési hatásfok elérésére is.

Külön érdemes megvizsgálni az eltérő ajtónyitási módokat. A legelterjedtebb, legegyszerűbb megoldás a nyíló ajtó. Előnye az egyszerűség, hátránya azonban, hogy nyitott állapotban belóg a térbe és a kormos belső felülete kerül előtérbe. E hátrányt próbálja kiküszöbölni a zsaluszerűen nyíló ajtó. Ennek működtetése általában elég nehézkes.

A felfelé eltolható ajtó az ellensúly alkalmazásával egyszerűen kezelhető azonban az ajtó síkjával megegyezően felül elhelyezkedő ajtódoboz nehezen és nem esztétikusan építhető be polgári stílusú süllyesztett tűzterű kandallóba.

A két oldalra széttolható kerekeken gördülő ajtó valamennyi hátrányt kiküszöböli. Ezt a megoldást id. Denke Gábor fejlesztette ki, még az 1920-as években. A megoldást alapvető szerkezeti változtatás nélkül alkalmazzuk, azonban az esztétikai megjelenést jelentősen növeli, hogy megoldottuk a látszó felületek nemesítését. Lehetőség van a felület felfényezésére, majd galvanizálására - sárgarezezésre, antikolt vörösrezezésre, nikkelezésre, fekete krómozásra, vagy esetleg az aranyozásra is.

Jól illeszkedik a faragott márvány kandallókhoz a hagyományos anyag, az Indiában bányászott csillámpala, vagy máriaüveg alkalmazása a kazettás, osztott ajtókban.

A cég egy új stílust és minőséget alakított ki a kandalló építésben. A dísz légrácsok hangsúlyos megjelenítésével, az egyedi tervezéssel, a jó fűtési tulajdonságokkal és az egyszerű, megbízható kezelhetőséggel jelentős helyet vívott ki magának a kandallóépítés területén.

Denke Kandalló

Kandalló választékunkban valamennyi stílus megtalálható, legyen szó a szépen díszített klasszikus típusokról, vagy a letisztultan elegáns, modern tűzterekről. Egyedileg tervezett és kivitelezett kandallóinkkal maximálisan az Ön elképzeléseihez igazodunk! A kandallóépítés teljes folyamatát - tervezéstől beépítésig - csapatunk saját kézben meg tudja oldani!

Kovácsoltvas termékek

A kovácsoltvas termékek ma reneszánszunkat élik, újra hódít eme míves mesterség és az általa kínált szép, nemes anyagból készült megoldások minden téren. A kovácsoltvas termékek közül napjainkban is a két legkeresettebb termékkör a kovácsoltvas kerítés és kovácsoltvas rács, amelyek dekoratív, ám stabil és megbízható védelmet jelentenek az otthon számára.

Elérhetőség

Denke Kandalló –
Denke Gábor Miklós EV.

 • Bemutatóterem és iroda:
  1181 Budapest
  Reviczky Gyula utca 70.
 • Tel.: (megváltozott!)
  +36(1) 630 8807
 • Mobil:
  +36(20) 935 3806
 • Email:
  denkekandallo@denkekandallo.hu
 • Műhely:
  1184 Budapest
  Jegenye fasor 15/a.